top of page

De houding

Het aannemen van een houding op een vluchtvoertuig moet snel kunnen maar ook moet de bestuurder goed kracht kunnen leveren om zo snel mogelijk te vluchten. Er wordt gekeken naar de mogelijke houdingen die men kan aannemen op een vluchtvoertuig en daarbij worden de voor- en nadelen met elkaar vergeleken.

Er wordt gekeken naar de verschillende houdingen die mogelijk zijn bij een hand aangedreven voertuig en bij een voet aangedreven voertuig. Een hand aangedreven voertuig wordt ook wel een handbike genoemd, en een voet aangedreven voertuig een ligfiets.

 

Krachtanalyse

Bij de krachtanalyse wordt onderzocht hoeveel kracht men zittend met de armen kan lever en daarnaast wordt er gekeken hoeveel kracht men met de benen kan leveren. De hoeveelheid kracht geldt voor 80% van de vrouwen en voor 95% van de mannen. Uit onderstaande figuur kan de kracht bij B: duwen met één arm in zit met rugleuning, en de kracht bij A: zittend tegen een rugleuning met de voet op een pedaal duwen, worden gelezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit deze grafiek, in figuur 1, blijkt dat er met de voeten meer kracht kan worden geleverd, waardoor er ook meet snelheid gegenereerd kan worden.Ondanks dat uit de krachtdiagram blijkt dat er meer kracht geleverd wordt met de voeten dan met de handen wordt er, naast de houdingen op een ligfiets ook gekeken naar houdingen op een handbike. Er wordt toch naar beide houdingen gekeken om een goed beeld te creëren welke mogelijkheden er zijn voor het vluchtvoertuig. 

 

Houdingen handbike

Een handbike is ideaal voor mensen die door motorische beperkingen geen gebruik meer kunnen maken van fietsen. De handbike zorgt ervoor dat men vooruit komt door de armkracht. De handbike is voort gekomen uit de houding van rolstoelgebruikers.

De zithouding van de handbike bepaalt de prestatie factoren. Er bestaan twee soorten handbikes met vaste frames:

  • AP-klasse (figuur 2) dit zijn Arm Power handbikes deze is vooral goed voor aerodynamica. Er wordt kracht geleverd uit de armen en schoudergordel.

  • ATP-klasse (figuur 3) dit zijn Arm Trunk Power handbikes deze is vooral goed voor krachtleverantie. Er wordt kracht geleverd uit de armen, schoudergordel en romp.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Figuur 2. AP-klasse                                                                           Figuur 3. ATP-klasse

 

De AP-klasse kan in drie categorieën worden onderverdeeld (figuur 4):

  • Categorie AP1: De rugleuning wordt onder een hoek van 60° geplaatst, hierdoor ontstaat er een comfortabele fiets houding. Het voordeel hiervan is dat men een goed overzicht heeft over de weg.

  • Categorie AP2: De rugleuning van de handbike wordt onder een hoek van maximaal 45° graden geplaatst. Door de handbiker zo plat mogelijk te leggen kan er sneller worden gereden.

  • Categorie AP3: De handbiker wordt hier geheel horizontaal gelegd waarbij het hoofd onder een kleine hoek staat zodat er nog wel naar voren gekeken kan worden.

 

De ATP-klasse kan in drie categorieën worden onderverdeeld (figuur 4):

  • Categorie ATP1: Het kenmerk van deze handbike is dat de zitting hoger is geplaatst dan de voorwaarts geplaatste voeten. Door de lage cranckpositie is het mogelijk om een goede rompinzet te maken.

  • Categorie ATP2: De heupen bevinden zich op min of meer dezelfde hoogte als de voeten maar ook zo dicht mogelijk bij de grond. De romp bevindt zich in de trekfase en voorwaarts in de duwfase.

  • Categorie ATP3: Het zitvlak van de handbiker wordt ondersteund door een zitgedeelte. De onderbenen worden opgevouwen en apart opgevangen om tegendruk te kunnen geven in de trekfase om te beletten dat de tenen de grond raken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Houdingen ligfiets

De ligfiets wordt gebruikt om liggend met de benen recht naar voren gestrekt te fietsen. Het stuur van een ligfiets bevindt zich naast of onder het lichaam. De fiets staat erom bekend dat je er sneller mee kan fietsen door de lagere luchtweerstand. Binnen de ligfietsen zijn er verschillende mogelijkheden waarvoor de ligfiets gebruikt kan worden.

 

  • Klassieke ligfiets, zie figuur 5: bij deze ligfiets zit men op een hoogte van 50 à 60 cm met de rug onder een hoek van 30 à 40 graden ten opzichte van de horizontaal. De fiets wordt vaak gebruikt als toerfiets. 

  • Lage racer, zie figuur 6: deze fiets is vooral bekend bij de snelheidsduivels. De fietsers zit ongeveer 30 tot 20 cm boven de grond en ligt met de rug onder een hoek tussen 18 en 23 graden ten opzichte van de horizontaal.

  • Trike, zie figuur 7: ook wel driewielers genoemd. De ligfiets is extra stabiel doordat er een derde wiel is geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 5. De klassieke ligfiets                                                       Figuur 6. De Racer                                                                            Figuur 7. De Trike

 

Voor- en nadelen van de ligfiets ten opzichte van de handbike

De voor- en nadelen van de ligfiets en handbike worden tegen elkaar uitgezet zodat een duidelijk beeld wordt gecreëerd welke houding het beste als basis van het vluchtvoertuig kan worden genomen.

Voordelen van de ligfiets ten opzichte van de handbike: met de ligfiets kan het beste kracht worden geleverd omdat er met de benen wordt getrapt, uit de krachtdiagram blijkt dat er meer kracht geleverd kan worden met de benen. De ligfiets is goed bruikbaar voor iedereen en wordt niet speciaal gemaakt voor mensen met een beperking. Bij de ligfiets is er de mogelijkheid een achterwiel aansturing te plaatsen waardoor er een korte ketting ontstaat.

Nadelen van de ligfiets ten opzichte van de handbike, de houding is bijna horizontaal waardoor dit niet heel lekker zal liggen. Het is op een ligfiets moeilijk stabiliteit te houden dan op een handbike. Een handbike heeft drie wielen waardoor er meer stabiliteit aanwezig is dan bij twee wielen. 

 

Eis: Het vluchtvoertuig moet met de voeten worden aangedreven.

Eis: Er wordt een ligfiets gemaakt.

 

Gebruikte links

http://www.doubleperformance.nl/downloads/Artikel%20Handbike%20Performance.pdf

http://www.handbiken.nl/modellen_en_zithoudingen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ligfiets

 

 

 

 

 

Figuur 1. Krachten grafiek, in verschillende posities

Figuur 4. De verschillende categorieën AP en ATP klasse

© 2014 by module groep F, peo 9. Proudly created with Wix.com

bottom of page