top of page

Detaillering

Hieronder staan de sterkteberekeningen waarop de profielmaten van het frame zijn gebasseerd. Daarnaast wordt er wat meer op de detaillering van het stuurmechanisme ingezoomd.

 

Framemaat 

Om te controleren of de dikte van het frame sterk genoeg is, wordt er een sterkteberekening gemaakt. Voor het frame van het vluchtvoertuig zal gebruik gemaakt worden van constructie staal waardoor men van te voren de maximaal toelaatbare belasting van buiging kan opzoeken. De maximaal toelaatbare belasting van buiging is                                bij constructiestaal Fe360.

 

De totale lengte van het frame is 900 mm waarbij de kracht, dit is de belasting van de persoon op het frame, in het midden van het frame drukt. De kracht F is 1500 Newton. Dit is te zien in figuur 1.

 

 

 

 

                                .

 

 

Met behulp van de momentenvergelijking kan de reactiekracht in het voorwiel en in het achterwiel worden berekend. Hiermee wordt het maximale moment berekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De toelaatbare buigspanning wordt berekend met behulp van het maximale moment Mmax en de wringspanning Wx. De afmetingen voor het frame zijn 50x50 mm met een dikte van 2 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De buigspanning is voor het profiel in de lengterichting van het frame is toelaatbaar.

 

Naast het deel waar men op zit, wordt er ook nog voor het deelframe van de wielen een sterkte berekening gemaakt.

In figuur 2 is  zichtbaar dat de kracht Rb nu de druk legt op de achteras. Hierdoor is dat reactiekracht in de wielen een 0.5 * Rb. Rb is hierdoor 337 500 Nmm.

 

 

 

 

 

De dikte van de buis is hetzelfde als bovenstaand waardoor:

 

 

 

 

 

 

 

Ook in dit geval is de buigspanning toelaatbaar. Het profiel van 50*50 mm volstaat dus voor het gehele frame.

 

Stuurmechanisme

 

In figuur 3 is schematisch weergegeven hoe het stuurmechanisme van de ligfiets werkt.  Het frame is bevestigt met een pin aan de achteras. Hierdoor kunnen de twee onderdelen roteren.  Met twee stangen (in de tekening weergegeven met stippellijnen) kan de bestuurder de achteras roteren, doordat er geroteerd kan worden kan men ook sturen. De stangen worden met kogelkoppelingen bevestigt aan de achteras. De kogelkoppelingen worden gebruikt omdat de stangen hierdoor meer vrijheidsgraden hebben. De stang beweegt namelijk horizontaal en verticaal t.o.v. de achteras.

 

 

Figuur 1. Schematische weergave van het frame in de lengte.

Berekening van het maximale moment op de punten Ra en Rb. Dit zijn de uiteinden van het frame.

Profiel H = 50 mm h = 46 mm

Figuur 2. Schematische weergave van de achteras.

Figuur 3. Schematische weergave van het stuurmechanisme.

© 2014 by module groep F, peo 9. Proudly created with Wix.com

bottom of page